Voor de zomer zijn we te gast bij een meneer afkomstig uit Rotterdam

Psycho Biografische Anamnese

Wij hebben een systeem ontwikkeld, de Psycho Biografische Anamnese, waarmee we de geur perfect kunnen afstemmen op de mens en waardoor we zorgen dat de client zich weer echt beter voelt. Tijdens de Anamnese komen wij ontroerende verhalen tegen wij zijn daarom blij dat we echt iets voor de mens kunnen betekenen. Wij willen het verhaal en het resultaat graag met jullie delen.

Voor de zomer zijn we te gast bij een meneer afkomstig uit Rotterdam. Een man met een sterke uitstraling die wordt getypeerd als een no-nonsense, hardwerkende man. We zijn uitgenodigd in zijn verpleeghuis omdat hij nors en agressief is wat zorgt voor angst bij medebewoners. De zorgprofessionals weten niet meer hoe ze hiermee om moeten gaan. Er is maar één huiskamer en het voelt voor niemand goed om meneer op zijn eigen kamer te zetten. Kortom er is hulp nodig!

Zijn levensverhaal tijdens de Psycho Biografische Anamnese

Meneer is geboren in Rotterdam en heeft zijn hele leven in de haven gewerkt. Hij is begonnen met nagels slaan in de grote schepen en heeft zich opgewerkt tot voorman en heeft later de stap gemaakt naar de logistiek van de haven. Het was een roerig leven maar hij heeft altijd met passie in de haven gewerkt. Zijn kinderen weten niet beter dat hij altijd aan het werk was. Hij heeft een leuke vrouw en drie, nee eigenlijk vier kinderen. We merken de aarzeling in het geven van het antwoord over het aantal kinderen. De verpleging verteld ons dat zijn tweede zoon op jonge leeftijd is verdronken.

Er is van alles geprobeerd, uiteindelijk bracht een subtiele geur de oplossing

Achtergronden bij de casus vanuit de verpleging

Dan geeft de verpleging een aanvulling op het gedrag van meneer. Hij wordt ‘s nachts vaak wakker van vreselijke dromen. Soms gaat hij dan slaapwandelen en vinden ze hem in de vijver van het verpleeghuis, op zoek naar zijn overleden zoon. Hij blijft roepen naar zijn jongen en wanneer ze hem uit de vijver halen verandert dit en verontschuldigt hij zich door richting de vijver te roepen; ‘’sorry lieve jongen, sorry sorry!’’ Het schuldgevoel vreet nog altijd aan hem en openbaart wanneer hij slaapt. Dit gaat veel verder dan alleen rouw. Wanneer dit gebeurt is meneer overdag niet te genieten en verstoort hij ook het comfort van de andere bewoners. Helaas voor hem maar ook voor de medebewoners en verpleging gebeurt dit 3 tot 4 keer per week. Er is gezocht naar een medicamenteuze oplossing maar helaas heeft dit niet mogen baten.

Meer informatie verkrijgen over zijn leven

We zien vaker dat sterke emoties uit het verleden de boventoon voeren bij ouderen en bij mensen met dementie is dit nog sterker aanwezig.

Nadat we zoveel mogelijk informatie over het leven van meneer hebben uitgevraagd, beseffen we dat dit echt een behoorlijk moeilijke opdracht is. Doordat meneer het grootste deel van zijn leven heeft gewerkt en zijn werk zijn hobby en passie was, blijven er weinig geuren over. Om onszelf meer ruimte te geven duiken verder in het verleden van meneer richting zijn jeugd, hoe was dat gezin? Er is niet zo heel veel over bekend en er is geen contact meer met die kant van de familie. Wat we wel weten is dat zijn jeugd tot zijn 16de jaar goed was en dat hij een goede band had met zijn moeder. Het is een gok, maar we nemen ons voor om de band met zijn moeder verder uit te diepen.

De geur en het resultaat

Wanneer mensen ouder worden, kunnen ze makkelijker gerustgesteld worden met de oude vertrouwde geuren die opgeslagen liggen in hun Olfactorisch geheugen al werkt dit alleen wanneer daar een positieve koppeling mee is. Er zijn talloze mogelijkheden en geur composities waar we mensen mee kunnen helpen maar waar het om draait is om de juiste match te kunnen maken. Bij meneer ontbreekt de nodige informatie om deze met zekerheid te kunnen maken, maar we hebben genoeg ervaring om de juiste match te kunnen maken.

We starten met de door ons gekozen geur en na twee weken krijgen we een positieve terugkoppeling, de geur werkt. Meneer is veel rustiger, valt geen andere bewoners meer lastig en komt alleen even uit bed om te plassen. Geen onrustige nachten meer voor meneer en voor het personeel.

Iedereen verdient toch een zo comfortabel mogelijk leven? En de juiste geur helpt hierbij.