De wandelende Nijmegenaar

We worden benaderd om een man met Dementie te helpen. Hij is moe: erg moe, hij slaapt niet of nauwelijks, als hij in bed ligt wil hij eruit, weg, lopen, wandelen. Hij doet het liefst niets anders dan wandelen. Hij heeft een sterke wil, sommige zouden dat koppig noemen. Helaas is hij zo moe en daardoor steeds minder zichzelf. Hij wordt erg snel boos en verheft daarbij zijn stem. Meneer voelt zich opgesloten, gestraft.

 

Tijdens mijn bezoek ontmoet ik deze meneer, een slanke, fit ogende man. Hij vraagt met een twinkeling in zijn ogen aan zijn verzorgende of ze gaan wandelen? Zijn wandelschoenen heeft hij al aangetrokken. Zijn verzorgende laat weten erg bezorgd te zijn. Ze is bang dat meneer valt door zijn vermoeidheid en durft eigenlijk niet meer met hem naar buiten.

 

Deze man heeft het grootste deel van zijn leven in Nijmegen gewoond en zijn hele leven erg veel gewandeld in de mooie bossen die Nijmegen rijk is. Hij was altijd bezig, druk in de weer. Hij regelde zoveel mogelijk, in zijn baan als conciërge en ook thuis. Hij deed ook veel vrijwilligers werk en was zoveel mogelijk buiten. In 1964 trouwde hij met een lieve vrouw en kregen ze samen 2 kinderen. Een jongen en een meisje. Zijn lust en zijn leven. Hij heeft een prettig en fijn leven, totdat zijn vrouw ziek werd. Zijn liefde voor haar is onbegrensd en hij stopte al zijn activiteiten om full time voor haar te zorgen, samen met zijn kinderen. Het was een zware tijd, echter hij klaagt nooit. Zeven jaar gaan voorbij en in 2012 overlijd zijn grote liefde. Een grote leegte blijft achter. Zijn kinderen proberen hem zoveel mogelijk te steunen. Totdat het tijd is om in een woonzorglocatie te gaan wonen. Zijn kamer wordt ingericht en alle dierbare spullen gaan mee. Een zeer nette kamer met veel fotolijstjes gevuld met mooie momenten met mooie mensen. En in de badkamer, naast zijn aftershave, staat het parfum flesje (1947) van zijn overleden vrouw.

Het doel wat we mee krijgen is te zorgen dat meneer beter slaapt en wat meer in balans komt. We gebruiken de geur Enchanted Nature, een geur die toevallig is nagemaakt van de mei geur in het Nijmeegse bos. (toeval bestaat niet)

De verzorgenden houden een document bij waarin vermeld wordt wanneer hij wakker is in de nacht en hoe laat hij aan de dag begint. Op deze manier kunnen we het geur programma beter instellen.

Na twee weken zijn we zover, de machine is goed ingesteld en meneer slaapt de hele nacht. Hij is rustiger, laat zich makkelijker helpen en laat minder koppigheid zien. En hij wandelt inmiddels weer elke dag. Geur maakt ook zijn leven een beetje beter.