Martha vertrouwd door dementie niemand meer, geeft geur het vertrouwen terug?

Martha is al ruim de 80 gepasseerd wanneer ze gaat wonen in een kleinschalig woonhuis voor mensen met dementie. Ze heeft door dementie argwaan en wantrouwen ten opzichte van haar medebewoners, zorg professionals en ander bezoek. Ze laat bijna niemand toe en wanneer ze in de gezamenlijke huiskamer is, is ze niet op haar gemak, omdat anderen haar “huis” leeg kunnen halen. Tijdens de nacht komt ze regelmatig uit bed om te kijken of er geen vreemden zijn. Ze is continu in de weer. Daardoor is ze oververmoeid en meer verward dan nodig is.

Ze heeft zoveel onrust dat ze niet toekomt aan haar eigen rust en haar eigen ritme. Het verzoek van haar familie en de zorg professionals, of we wat met geurondersteuning kunnen bereiken.

Lees hier meer over achterdocht bij mensen met dementie Achterdocht bij dementie | Gezondheidsnet

Mijn ontmoeting met Martha, "Bun gij hier geboruh?"

Wanneer ik haar ontmoet is dat samen met de locatie manager, de enige persoon die ze enigszins vertrouwd. Ze weet dat ik op bezoek kom vandaag en daar niet ga werken.

Wat een lief mens met van die pretoogjes, ze laat me eerst haar kamer zien. Daarna verteld ze over haar vader, haar moeder, haar man, haar kinderen. Het mooie en bijzondere is, dat ze het hele verhaal door elkaar mixt, er zijn geen jaartallen maar het is één verhaal, niets chronologisch. Het is of alles voor haar tegelijk gebeurde. Hoe ze haar broer verloor tijdens de oorlog en dat haar vader ineens een paar dagen weg was en haar zoon hem vond. En dat haar man haar dochter voortrok en dat haar vader dat ook deed bij haar. En daar vond haar dochter echt wat van. En dat er veel mannen waren die alles maar weg kwamen halen. Alles door elkaar, 1 grote puzzel waar wij de lijn uit mogen halen.

En ineens stopt ze; ‘Bun gij hier geboruh?’ Ik moet haar antwoorden met nee. Ik vraag haar of ik anders leuker was geworden als ik wel in haar woonplaats was geboren. Er verschijnt een ondeugende glimlach op haar gezicht en ze wrijft over mijn bovenarm en zegt, ja meeiske waarschijnlijk wel. Ze lacht van oor tot oor. Wat een fijn moment.

Haar wantrouwen en onrust zijn merendeel weg door geurondersteuning

Kan geurondersteuning iets doen aan deze situatie?

Van tevoren heeft de familie de vragen van de psycho biografische anamnese ingevuld waardoor we samen met de onze ontmoeting een goed beeld hebben van de juiste geur combinatie. De juiste reactie haal je namelijk uit een combinatie van geuren die uit haar positieve herinneringen komen, vanaf haar geboorte tot en met nu. (lees meer over de psycho biografische anamnese op; Onderzoeksresultaten in de Zorg – Sense to Connect)

Door de geur te combineren met de kennis van haar zorg professionals over haar ritme weten we wanneer ze wakker wordt, wanneer ze op haar kamer is en hoe we haar kunnen ondersteunen om weer meer vertrouwen te geven dat zij en haar spullen veilig zijn.

We hebben haar geurmachine ingesteld op de momenten dat ze meer ondersteuning nodig heeft. Niet te sterk, juist heel subtiel. De speciaal voor haar gemaakte geur zit in de machine en na een week ga ik langs om te kijken hoe het gaat.

Van de zorg professionals krijg ik te horen dat ze veel rustiger is, veel vriendelijker en veel beter slaapt. Ze stoort zich nog aan één mevrouw. Ook staat ze af en toe veel te vroeg in de ochtend nog op de gang. De geur doet zijn werk en gelukkig kunnen we het geurprogramma aanpassen voor een optimale werking. We nemen alle wijzigingen door met haar verantwoordelijk verzorgende.

Elke 4 weken hebben we contact om haar te volgen en zo nodig haar programma te kunnen bijstellen. Mensen veranderen, mensen met dementie ook, soms gaan de veranderingen snel, soms niet of langzaam.

In de eerste weken zie je het grootste resultaat met geurondersteuning. Daarna zal geurondersteuning stabiel doorwerken, net zoals een medicijn. Geur ondersteund zonder dat je het door hebt, pas wanneer je de geurmachine uitzet, zal je binnen twee weken het verschil zien.

Ook geïnteresseerd in wat geurondersteuning voor jou kan doen? Laat het ons weten welkom@sensetoconnect.nl