Martha vertrouwd niemand meer, geur en vertrouwen

Martha is al ruim de 80 gepasseerd wanneer ze gaat wonen in een kleinschalig woonhuis voor mensen met dementie. Ze heeft veel argwaan ten opzichte van haar medebewoners, zorg professionals en ander bezoek. Ze laat bijna niemand toe en wanneer ze in de gezamenlijke huiskamer is, is ze niet op haar gemak, omdat anderen haar huis leeg kunnen halen. Tijdens de nacht komt ze regelmatig uit bed om te kijken of er geen vreemden zijn. Ze is continu in de weer. Daardoor is ze oververmoeid en meer verward dan normaal.

Ze heeft zoveel onrust dat ze niet toe komt aan haar eigen rust en haar eigen ritme. Het verzoek komt van haar familie en de zorg professionals, of we wat met geurondersteuning kunnen bereiken.

Lees hier meer over achterdocht bij mensen met dementie Achterdocht bij dementie | Gezondheidsnet

Mijn ontmoeting met Martha, "Bun gij hier geboruh?"

Wanneer ik haar ontmoet, ontmoet ik haar samen met de locatie manager, de enige die ze enigszins vertrouwd. Ik zie een vrouw met pret oogjes, ze weet dat ik op bezoek kom en daar niet ga werken.

Wat een lief mens, ze laat me haar kamer zien, en verteld over haar vader, haar moeder, haar man, haar kinderen. Het mooie is, dat ze het hele verhaal door elkaar mixt, er zijn geen jaartallen maar één verhaal, niet opeen lopend qua leeftijd. Maar alsof alles tegelijk gebeurde. Hoe ze haar broer verloor tijdens de oorlog en dat haar vader ineens een paar dagen weg was en haar zoon hem vond. En dat haar man haar dochter voortrok en dat haar vader dat ook deed bij haar. En daar vond haar dochter echt wat van. En dat er veel mannen waren die alles maar weg kwamen halen. Alles door elkaar, 1 grote puzzel.

En ineens stopt ze; ‘Bun gij hier geboruh?’ Ik moet haar antwoorden met nee. Ik vraag haar of ik anders leuker was geworden als ik wel in haar woonplaats was geboren. Er verschijnt een ondeugende glimlach op haar gezicht en ze wrijft over mijn bovenarm en zegt, ja meeiske waarschijnlijk wel. Ze lacht van oor tot oor.  Wat een fijn moment.

Haar wantrouwen en onrust zijn merendeel weg door geurondersteuning

Kan geurondersteuning iets doen aan deze situatie?

Van te voren heeft de familie de vragen van de psycho biografiche anamnese ingevuld waardoor we al een goed beeld hebben van de juiste geur combinatie. De juiste respons haal je namelijk uit een combinatie van geuren die je uit haar positieve herinnering haalt vanaf baby periode tot en met nu. (lees meer over de psycho biografische anamnese op; Onderzoeksresultaten in de Zorg – Sense to connect)

Door de kennis van haar zorg professionals weten we wanneer ze wakker word, wanneer ze op haar kamer is en hoe we haar kunnen ondersteunen om weer wat meer vertrouwen te geven, dat ze en haar spullen veilig zijn.

We hebben haar geurmachine ingesteld op de momenten dat ze meer ondersteuning nodig heeft. Niet te sterk, juist heel subtiel. De speciaal voor haar gemaakte geur zit erin en na een week meld ik me om te kijken hoe het gaat.

Van de zorg professionals krijg ik te horen dat ze veel rustiger is, veel vriendelijker en veel beter slaapt. Ze stoort zich nog aan een mevrouw. Ook staat ze zo nu en dan nog op de gang, veel te vroeg in de ochtend. We passen haar geurprogramma aan, en nemen alle wijzigingen door met haar verantwoordelijk verzorgende.

Elke 4 weken hebben we contact om haar te volgen en zo nodig haar programma te kunnen bijstellen. Mensen veranderen, mensen met dementie ook, soms gaan de veranderingen snel, soms niet of langzaam.

In de eerste weken zie je het grootste resultaat met geurondersteuning. Daarna zal geurondersteuning stabiel doorwerken, net zo als een medicijn. Geur ondersteund zonder dat je het door hebt, pas wanneer je de geurmachine uit zet, kun je na twee weken het verschil zien.

 

Ook geïnteresseerd in wat geurondersteuning voor jou kan doen? Laat het ons weten welkom@sensetoconnect.nl