De behoefte van intimiteit

We hebben het allemaal, de behoefte van aandacht, een gesprek, een glimlach, de wens om gezien en begrepen te worden. Ook zijn we allemaal op zoek naar liefde, aanraking en merendeel van ons intiem contact.

Dat verandert niet wanneer je ouder wordt of met de diagnose dementie wordt belast.

Omgaan met ongeremd gedrag van mensen met dementie | Dementie.nl

De casus

Zo is er een meneer, woonachtig in een fijn verpleeghuis te Schiedam. Een vriendelijke meneer die je helder aankijkt en altijd een koekje in zijn borstzak. Hij brabbelt aan een stuk door, met vriendelijke, vrolijke ogen. Wat hij zegt is onverstaanbaar omdat het enerzijds binnensmonds is maar ook een mix van Hongaars en Nederlands. Deze meneer wandelt regelmatig door de gangen van zijn thuis.

En hij houdt van vrouwen. Hij heeft behoeftes, maar weet niet zo goed meer wat hij doet. Hij betast medebewoners en veel vrouwelijke zorg professionals. Mij wordt verteld dat meneer erg hard kan knijpen en dat ze soms blauw thuiskomen. Het wordt een steeds moeilijkere situatie. Sommige collega’s willen hem niet meer helpen of vragen zelfs overplaatsing aan.

Nou, dat luchie hadden we veel eerder moeten hebben! Meneer is rustig en heel gek, hij doet het niet meer, hij knijpt niet meer in vrouwelijke intieme lichaamsdelen en we kunnen hem gewoon in de huiskamer laten zitten.

Kan geur iets doen aan deze situatie?

Tijdens een van mijn bezoeken wordt gevraagd of geur hier wat aan kan doen. Deze uitdaging gaan we natuurlijk aan. We doen een Psycho Biografische Anamnese en uit de analyse daarvan komt een geur. Een geur die meneer terugbrengt bij zijn moeder.

We installeren een geurmachine in zijn slaapkamer. Het programma wordt ingezet op momenten dat hij onrustig is, maar ook goed verdeeld over de dag.  Het programma hoeft niet de hele dag te draaien om de geur te laten werken.

 

Geen medicatie of sedatie, meneer blijft zichzelf en iedereen in zijn omgeving kan met een veilig gevoel weer aan het werkt of verblijven.

Lachende gezichten!

Na een paar weken kom ik weer op deze locatie en zie ik vooral lachende gezichten.

Er wordt gezegd; Nou, dat luchie hadden we veel eerder moeten hebben! Meneer is rustig en heel gek, hij doet het niet meer, hij knijpt niet meer in vrouwelijke intieme lichaamsdelen en we kunnen hem gewoon in de huiskamer laten zitten, zonder dat hij een medebewoonster te pakken heeft.

Op een relatief eenvoudige manier heeft de juiste geur bij deze meneer zijn gedrag aangepast.

Geen medicatie of sedatie, meneer blijft zichzelf en iedereen in zijn omgeving kan met een veilig gevoel weer aan het werkt of verblijven.