Broodgeur om eetlust op te wekken in zorgcentrum
Op latere leeftijd neemt de werking van de zintuigen af. Anders gezegd omdat we de zintuigen minder hard nodig hebben.
Vandaar dat we voor veel zintuigen een hulpmiddel hebben, denk maar aan een bril of gehoortoestel.
Echter voor reuk niet. Op het moment dat je eten ruikt, krijg je ook vaak trek om te eten. Wat nu als je het eten niet meer ruikt? De broodgeur is hierbij erg belangrijk. Brood word in Nederland namelijk al jaren het meest gegeten tijdens ontbijt en middag eten.
Wanneer je het eten niet meer ruikt, heb je ook minder trek in eten. Dit word vooral ervaren een zorgcentrum.
Ouderen eten daardoor snel wat minder dan goed voor ze is. Hierdoor zijn ze sneller vatbaar voor ziektes en zijn minder actief.
Desalniettemin heb je wel eten nodig om te overleven. Medewerkers van verzorgingshuizen hebben de zorg voor ouderen. Het gebrek aan eetlust bij bewoners is voor hun eveneens lastig. Geurbeleving kan een bijdrage leveren om eetlust op te wekken.
De oplossing
Broodgeur zorgt ervoor dat mensen met dementie eetlust terug krijgen.
Geur herinnert.
Daarmee maken we met geurbeleving en het opwekken van eetlust handig gebruik van. Onze hersenen slaan de geur van iets op met daaraan gekoppeld een herinnering. Neem nu bijvoorbeeld broodgeur.
Dat wekt in de meeste gevallen een positieve associatie op. Zodra je deze geur ruikt, geven je hersenen vervolgens een signaal af aan het lichaam om zich voor te bereiden op eten. De darmen en de maag worden dus gereed gemaakt om voedsel te verwerken.
Enkele seconden na dit signaal loopt bijna letterlijk het water in je mond.
Samengevat: Door een half uur van tevoren een geur van vers gebakken brood in de huiskamer van het zorgcentrum te vernevelen, krijgen bewoners onbewust trek in eten.