Broodgeur om eetlust op te wekken in zorgcentrum

Op latere leeftijd neemt voor de meeste mensen langzaam de functie van de zintuigen af. Je gaat slechter zien. Het gehoor gaat achteruit. En je ruikt dus ook steeds minder. Dit laatste heeft tot gevolg dat je minder vlot de instinctieve prikkel krijgt om te gaan eten. De eetlust neemt sowieso af, omdat je als oudere minder brandstof nodig hebt. Het ontbreken van geur versterkt de drang naar eten.

Desalniettemin heb je wel eten nodig om te overleven. Medewerkers van verzorgingshuizen hebben de zorg voor ouderen. Het gebrek aan eetlust bij bewoners is voor hun eveneens lastig. Geurbeleving kan een bijdrage leveren om eetlust op te wekken.

Broodgeur om eetlust op te wekken in zorgcentrum

De oplossing

Geur herinnert. Daar maken we met geurbeleving en het opwekken van eetlust handig gebruik van. Onze hersenen slaan de geur van iets op met daaraan gekoppeld een herinnering. We nemen als voorbeeld de geur van vers gebakken brood. Dat wekt in de meeste gevallen een positieve associatie op. Zodra je deze geur ruikt, geven je hersenen een signaal af aan het lichaam om zich voor te bereiden op eten. De darmen en de maag worden gereed gemaakt om voedsel te verwerken. Enkele seconden na dit signaal loopt bijna letterlijk het water in je mond. Door een half uur van tevoren een geur van vers gebakken brood in de huiskamer van het zorgcentrum te vernevelen, krijgen bewoners onbewust trek in eten.

Een positieve ontwikkeling door de geur van brood

Resultaat

Bij een aantal bewoners is een versterkte eetlust gerealiseerd. Uit eigen beweging zijn deze bewoners meer gaan eten. Daardoor hebben ze enerzijds meer energie. Anderzijds zijn ze minder vatbaar voor ziektes. Een positieve ontwikkeling dus.